Saturday, March 22, 2025
HomeTimp liberCele mai bune 10 restaurante din Peninsula Iberica

Cele mai bune 10 restaurante din Peninsula Iberica

Peninsula Iberica, in special Spania si Portugalia, este recunoscuta pentru calitatea gastronomiei sale. Bucataria spaniola nu poate lipsi din cele mai exclusiviste statiuni  din lume , in timp ce mancarea si vinul portughez au fost in crestere in ultimii ani. Din acest motiv, va prezentam 10 locuri pe care nu le puteti rata la urmatoarea vizita in aceasta regiune, toate meritand stele Michelin.

The Celler de Can Roca (Girona, Spania)

Stare de nervozitate

O afacere complet de familie, Celler de Can Roca este condusa de cei trei frati Roca: Joan este bucatarul, Josep somelierul si Jordi patiserul. Acest restaurant catalan este o icoana a gastronomiei spaniole.

Infiintata in 1986, una dintre preparatele sale emblematice este parmentierul de homar , servit cu trambite ale mortii, pe care il pregatesc din 1988. Pivnita este una dintre cele mai importante atractii ale locului, in frunte cu Josep Roca, are mai mult de 40 de mii de vinuri spaniole si internationale.

Mugaritz (Guipuzcoa, Spania)

Mugaritz ofera o experienta gastronomica de maximum 24 de feluri, aceasta variaza in functie de anotimpul anului si de ciclurile naturale ale produselor folosite. Experienta de trei ore este o calatorie culinara care implica toate cele cinci simturi. Un exemplu al acestei calatorii este bucata de vitel prajita si parfumata intre jarul de lastari de vita de vie, fire de cimbru si coloranti naturali, cenusa, saruri si ridichi crocante.

Chef Andoni Aduriz este considerat mostenitorul natural al imperiului culinar al lui Ferran Adria, care este recunoscut drept cel mai creativ bucatar din istorie, motiv pentru care el este cel care conduce aceasta aventura gastronomica pe care si-o intentioneaza Mugaritz.

Asador Etxebarri (Atxondo, Spania)

Stare de nervozitate

La o ora de San Sebastian, Asador Etxebarri se afla intr-un oras medieval si, doar calatoria, este o experienta. Restaurantul este condus de Victor Arguinzoniz, un bucatar autodidact.

Ingredientele sunt atat de proaspete, incat sunt cultivate in curtea din spate a proprietatii. Arguinzoniz produce in fiecare dimineata branza proaspata de mozzarella de bivolita, care poate fi insotita de un tartar chorizo ​​​​de casa sau de creveti Palamos cu unt de capra.

Largo do Paco (Braga, Portugalia)

Stare de nervozitate

Situat in interiorul exclusivistului hotel Casa da Calcada, are o stea Michelin si se caracterizeaza prin reinterpretarea mancarurilor traditionale din bucataria portugheza.

Cinesii pot alege o degustare cu opt sau 11 feluri, planificata de bucatarul Andre Silva, numit Bucatarul portughez al anului in 2013. Caracatita cu cartofi dulci, risotto cu anghinare sau piept de rata cu salata de telina, sunt cateva dintre reinventarile lui Silva.

Azurmendi (Viscaya, Spania)

Stare de nervozitate

Experienta Azurmendi incepe atunci cand clientii urca pe terasa pentru o vizita la gradina de legume a casei. Bucatarul Eneko Atxa este cunoscut pentru ca da bucatariei sale o nota de casa. Ouale lor cu trufe si ciupercile cu usturoi sunt celebre.

In plus, a castigat The Sustainable Restaurant Award 2014. Este un loc responsabil din punct de vedere ecologic, deoarece nu numai ca isi cultiva propriile ingrediente; dar reutiliza deseurile si are un sistem de incalzire care functioneaza cu energie geotermala.

Belcanto (Lisabona, Portugalia)

Stare de nervozitate

Condus de bucatarul Jose Avillez, una dintre promisiunile bucatariei europene, Belcanto este un loc din capitala portugheza pe care oaspetii il iubesc. De mentionat ca este singurul restaurant din tara cu doua stele Michelin.

Localul se caracterizeaza prin atentia estetica acordata fiecarui fel de mancare. Vasul cunoscut sub numele de pictura Jackson Pollock, este un file de peste folosit ca panza pentru a recrea o fresca a pictorului. Martini inversat este o bautura servita intr-un pahar de masline comestibile.

QuiQue Dacosta (Alicante, Spania)

Stare de nervozitate

Locul poarta numele bucatarului sau, care a cumparat un restaurant de familie numit El Poblet si l-a transformat intr-o bucatarie minimalista care a schimbat perceptia asupra Costa Blanca.

Meniul este impartit intr-un univers local, care include mancaruri traditionale, parte a bagajului culinar spaniol; si granite, in care se dezvaluie inovatiile, viziunea gastronomica si pasiunea pentru creativitate. Perechea oferita de restaurant este una dintre marile sale calitati.

Bon Bon (Carvoeiro, Portugalia)

Stare de nervozitate

Bon Bon pregateste mancaruri mediteraneene imbinate cu arome traditionale portugheze. Oferta se schimba in functie de anotimpuri si cel mai sensibil este sa te uiti la recomandarea zilnica a bucatarului, Rui Silvestre, un bucatar care crede in magia retetelor simple.

Printre preparatele remarcabile se numara homarul cu porumb dulce, galbenus de ou si ghimbir sau salata de creveti mov cu alge si nasturel.

Sao Gabriel (Almancil, Portugal)

Stare de nervozitate

Sao Gabriel este un loc al bucatariei creative, axat pe aromele marii, in special pe Oceanul Atlantic. Bucatarul, Leonel Pereira, este recunoscut in Portugalia ca fiind sinonim cu traditia, prospetimea, inovatia si savoarea.

Unele dintre cele mai bune preparate ale sale sunt: ​​risotto sau homar cu sparanghel de mare si sufleu cu plancton ; crema de creveti, asezonata cu curry Madras; sau foie gras de ficat de rata cu gatita de porc si trambite ale mortii.

Crezi ca a lipsit vreo sala de mese din Peninsula Iberica? De asemenea, puteti trece in revista cei noua bucatari care lauda bucataria nationala.

PE ACELASI SUBIECT

POPULARE